The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Alexandre Furnelle & Peter Hertmans

Alexandre Furnelle & Peter Hertmans

dinsdag 5 mei 2015

Laat middernacht na een prachtig concert. Wanneer je dan het chaotisch meubilair, de vele lege glazen en de besmeukte vloer overschouwt… raak je zachtjes ondergedompeld in een zalige loomheid. Morgen komt ook wel. En dan plots snokt telefoongerinkel je uit je zwijmelend gemijmer. Peter Hertmans in paniek: “Mijn gitaar…!”

Peter ademt, harteklopt en doorleeft zijn instrument.

Het duo Furnelle/Hertmans, speelde met een jongensachtig enthousiasme, nauwelijks te rijmen met  hun leeftijd. Ze brachten een sublieme set meeslepende akoestische jazz en namen ons mee doorheen weidse muzikale prairies. De inspirerende ’Beyond the Missouri Sky’ van Haden en Metheny was nooit veraf.

Ingetogen, heerlijke melodische soli van Peter op folk en spaanse  gitaar. Zacht deinende intermezzi door Alexandre op contrabas.

Alle cd’s verkocht, een Papegaeitje proevend en superkontent besloot het duo tot de terugreis. Terwijl ik hielp het materiaal in te laden, opende Peter trots één van zijn gitaarkoffers: “Kijk eens. Met deze prachtige Gibson heb ik deze namiddag nog een Amerikaanse zangeres in de studio begeleid.”

En dan, terwijl hij weer binnenging om de rest van zijn  instrumenten te halen, kletterde de gitaar in koffer om ongekende redenen neer. Peter keerde met verschrikte blik weer en kreunde: “Oooh dat klonk niet goed!” Hij opende trillend de koffer en controleerde minutieus zijn geliefkoosd instrument. Alles bleek gelukkig intact.

Maar dit ongewenst incident had hem wel zo zeer in de war gebracht dat hij zijn andere, unieke akoestische gitaar vergat mee te nemen en ons in paniek belde na middernacht: “Mijn gitaar…!!”