The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Harrison Steingueldoir & Erik Bogaerts

Harrison Steingueldoir & Erik Bogaerts

dinsdag 16 april 2024

Een prachtig intimistisch en melancholisch concert met vervaagde grens tussen klassiek en jazz, zo kunnen we het optreden van Harrison Steingueldoir en Erik Bogaerts best omschrijven.

Geen grooves of funky licks. Geen hardbop of electrojazz. Enkel de pure akoestische klanken van een vleugel en een altsax die sereen, harmonisch met elkaar communiceren, nooit duelleren. Rustgevende mijmeringen, lyrische ontboezemingen, muzikale aquarellen.

Het gebrachte repertoire bestond uit gezamenlijke composities van hun in 2023 uitgebrachte album “La Mere Vide”. Met uitzondering van “Shilly” een solo nummer van Erik Bogaerts voorzien van digitale soundscapes.

Harrison tokkelde op het klavier vaak repetitieve baslijnen en tegelijkertijd sprankelende, tegendraadse melodie├źn in het hoge register zoals in “Reflections of you”.

Een nummer als “R├¬veries”, schatplichtig aan Satie, zat vol akoestische verfijning en bedachtzame energie. Met zoete, rustig aangeblazen tonaliteit meanderde Bogaerts’ altsax subtiel doorheen de sobere pianolijnen.

In “Layers” kon je invloeden horen van Paul Desmond terwijl in “Feed your feathered friends” de weidse galm en hoge uithalen duidelijk trekjes van Jan Garbareks saxofoonspel vertoonden.

Met “Dawn and dusk”, het enige swingnummer van die avond, bracht Harrison hulde aan zijn vroegste muzikale invloeden. Het getalenteerde duo sloot dit prachtig concert af met titelnummer “La mer vide”, een duistere en sombere muzikale meditatie die niemand onberoerd liet.