The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Verneert-Simón Quartet

Verneert-Simón Quartet

dinsdag 7 mei 2024

Het Verneert-Simón Quartet was aan zijn zesde concert toe van hun tournee en dat bleek duidelijk uit de ontspannen manier waarmee ze op het Black Cat podium stonden te musiceren. Intens speelplezier, warme interactie, aanstekelijk enthousiasme!

Hun repertoire bestond enkel uit eigen composities die, gezien de internationale samenstelling van de band, elk hun eigen muzikale karakter uitstraalden. De nummers die Filip Verneert schreef, zijn melodische pareltjes – zoals in “See The Moment” – met een hoog fusion gehalte.

Zijn gitaarspel heeft de sensuele touch van P. Catherine en de weidse sound van P. Metheny. Niet toevallig spelen ze allen op hetzelfde type  Gibson Archtop instrument.

Beklijvend klonk het melancholische “I Giorni della Merla”.

De composities daarentegen van de virtuoze pianist Enrique Simón waren doordrongen van Latijnse ritmes en Spaanse invloeden. Zoals in “Qurtuba”, een nummer gebaseerd op de tanguillo, een stijl uit de flamenco. In “Lucentum”, het titelnummer uit hun laatste album, werd de erg opzwepende swing voorzien van een opmerkelijke drumsolo door Pedro Vasquéz. 

“Intuition”, een compositie van de sublieme contrabassist Gil Lachenal, was het meer complexe en steviger nummer van de set.

En met “Catfight” demonstreerde het Quartet meesterlijk dat ze ook soepel en potig er een bebopdeun konden doorjagen.

Met een uitgesponnen, bezwerende intro op contrabas die lenig omsloeg in een groovy thema sloot “100 Miles” dit buitengewoon mooi Black Cat concert deze avond af!