The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Albert Vila Trio

Albert Vila Trio

dinsdag 5 december 2023

Het was alweer 7 jaar geleden dat Albert Vila met zijn kwartet van Amsterdamse mede-conservatoriumstudenten in de voormalige Black Cat-locatie een verrassend sterk concert bracht.

Deze keer stond hij met een gereputeerde Amerikaanse ritmesectie op het podium om zijn recent verschenen album “Reality is Nuance” voor te stellen.

Vergeleken met de sound van zijn vorige opnames, viel het vol en vloeibaar geluid van zijn trio meteen op. Zijn gitaar klonk warm, helder, puur met een zweempje echo (zoals Metheny en Rosenboom). Naar eigen zeggen, putte Vila recentelijk veel inspiratie uit de polyfonie. In zijn composities als “Hope” en “Healing” hoor je trouwens de verschillende melodielijnen rond elkaar heen bewegen om uiteindelijk uit te monden in een weids galmend akkoord!

Een mooie poging om een bluesy nummer te brengen, maar dan zonder de karakteristieke septiemakkoorden was “Blue”. Hierin demonstreerde Doug Weiss meesterlijk zijn metier op contrabas met een melodieuze, meeslepende solo! “Northern Flower” kreeg dan weer een opwekkend Afrikaans tintje mee en “The Loner” werd zowaar voort gedreven door een swingende groove .

Maar Vila bleef steeds melancholisch en lyrisch klinken met harmonisch rijke en open improvisaties.

Zijn prachtige snarenpoƫzie werd virtuoos onderbouwd door de sublieme ritmesectie. Het drumwerk van Rudy Royston was erg subtiel, genuanceerd en uiterst beheerst en van een zelden gehoord niveau!

Als bisnummer bracht het trio tenslotte nog een mooie rustige interpretatie van de standard “Goodbye”.

Een schitterend optreden om een geslaagd Black Cat-concertjaar 2023 mee af te sluiten.