The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Half Easy Trio

Half Easy Trio

dinsdag 19 september 2023

Voor hun concert in The Black Cat putte “Half Easy Trio” , een internationale band ontstaan aan het Rotterdams conservatorium, vooral uit het repertoire van hun net verschenen album “One Step Back, Two Steps Forward”. Evenwel zonder de ziek gevallen Tamara Lukasheva die enkele opnames van vocals had voorzien!

Alle nummers werden door drummer Martin Hafizi gecomponeerd tijdens de pandemie en dat kon je ook horen doorklinken. Vergeleken met hun vorige meer experimentele album “Bright is Dark”, waaruit ze ook enkele nummers brachten, kleurde hier de muziek donkerder en meer introspectief! Maar de artistieke, contrastrijke en creatieve aanpak bleef ongewijzigd. Intimistische, dromerige intro’s konden bruusk omslaan in heftige complex-ritmische partijen om dan weer uit te monden in repetitieve nerveus getokkelde akkoordenreeksen. Opvallend hierbij was de vrij klassieke insteek. Er werd hoofdzakelijk van de partituur gespeeld met weinig dissonante, uitgebreide akkoorden, met nauwelijks blue notes in de melodielijnen en met amper swingende grooves. Maar deze artistieke aanpak deed geenzins afbreuk aan de magistrale muzikale kwaliteit van hun optreden.

Wanneer echter naar het einde toe van het nummer “Me vs mE” het trio de bladmuziek losliet en een uitgesponnen improvisatiemoment neerzette, bereikte het concert zijn absolute hoogtepunt van de avond.

Franz von Chossy demonstreerde virtuoos zijn fluwelen toucher op de vleugel in het repetitieve aanvangsnummer “Under the Surface”. Invloeden van Jarrett en de Scandinavische school met Gustavsen en Svensson waren nooit veraf. Maar ook in het steviger werk zoals “On the Edge”, gebaseerd op een beukend Balkanritme, bewees hij meesterlijk zijn métier.

Een bijzondere rol binnen het trio speelde de contrabas van Johannes Fend. Naast het traditioneel ondersteunend snaren plukken, bracht hij met de strijkstok in o.a. “Dark is Bright” beklijvend mooie, melancholische partijen. Via digitale effectapparatuur wist hij in nummers als “Extension of a Moment” een weids, eufonisch panorama te creëren.

Frontman Martin Hafizi drumde beheerst en subtiel de vele complexe ritmes die hun oeuvre rijk was en bracht in “One Life Ago” een magistrale solo.

Het rustige, weemoedige bisnummer “Münich”, een compositie van Franz von Chossy, deed het publiek rechtveren voor een staande ovatie!

Dit was een schitterend optreden om het nieuwe Black Cat-concertjaar mee in te zetten.