The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Wajdi Riahi Trio

Wajdi Riahi Trio

dinsdag 6 juni 2023

Het repertoire van het Wajdi Riahi Trio bestond uit een mix van nummers uit hun gelauwerde album “Mhamdeya” (2021) en hun nieuwe binnenkort te verschijnen album, dat voorlopig nog op een titel wacht.

“Inel Blues” startte met een introspectieve, klassiek geïnspireerde aanzet die crescendo aanzwol tot spetterend piano- versus drumwerk.

Veel nuance en subtiliteit kregen we daarna in “Back to the little”. Swinging bebop met virtuoos toetsenspel.

Mhamdeya is de geboortestad van Wajdi die hij op zijn 20ste verliet om verder jazz te studeren aan het Brussels Conservatorium. Het nummer aan zijn hometown opgedragen begon met een bezwerende intro, gevolgd door een lyrische akkoordenreeks waar plots de weemoedige stem van Wajdi doorheen meanderde.

“Piano in the house” daarentegen was een stevig swingend nummer met schitterende pianosolo’s en complex, heftig maar virtuoos drumwerk van Pierre Hurty.

De muzikale interactie en het intense speelplezier van het trio straalde aanstekelijk af op het publiek.

De Maghrebijnse roots klonken alweer melancholisch door in het aangrijpende nummer “Road to…”.

In de Arabische wereld is de stem met zijn lineaire melodieën altijd het belangrijkste instrument geweest. Dat kwam prachtig tot uiting in het intieme “Choral to Stambeli”, opgeluisterd met een sublieme solo op contrabas van Basile Rahola.

In het slotnummer “Montsouris” trok Wajdi weer de uptempo hardbop-registers volop open. Met vingervlugge piano-acrobatieën demonstreerde hij nogmaals zijn virtuoze beheersing van het instrument.

Als bisnummer werd het publiek uitgenodigd om een aantal lijnen van een hymne aan Stambeli mee te neuriën. Dit laatste is een traditionele trance-muziekvorm, ontstaan bij de toenmalige zwarte slavengemeenschap in Tunesië.  Na een unieke intro van Wajdi’s gefluit in dialoog met de contrabas, zong iedereen in de zaal bescheiden de aangeleerde melodie mee.

Een uniek hartverwarmend en schitterend concert waarmee we ons Black Cat-voorjaar 2023 mochten afsluiten.