The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Olivier Ker Ourio – Ivan Paduart

Olivier Ker Ourio – Ivan Paduart

dinsdag 10 oktober 2023

Muzikant Olivier Ker Ourio arriveerde afgepeigerd in The Black Cat voor wat het eerste concert van zijn twee maandenlange tournee door België en Frankrijk moest worden. Hij had er een zware dag vliegtuig-, trein- en autoverplaatsing La Réunion – Parijs – Brussel – Torhout op zitten.

Van vermoeidheid viel echter totaal niets te merken toen hij het intimistische “Rainwaltz” inzette. Dat Olivier Ker Ourio terecht als een waardige opvolger van Toots Thielemans mag beschouwd worden, bewees hij prachtig met een meeslepende uitvoering van “For my Lady”, een compositie van de overleden meester. En dat het Brussels ketje, annex wereldburger, de mondharmonica een vaste waarde in de jazz wist te geven, zou het hele concert prominent aanwezig zijn. Vooral het sublieme album “Affinity” van Toots en Bill Evans bleek een rijke inspiratiebron voor het duo die avond op het Black Cat-podium!

 “I do it for your Love” kreeg een staccatopianobegeleiding mee van Paduart, terwijl Ker Ourio de melodie lyrisch, sensueel uit zijn instrument liet opklinken. Het concert raakte op zijn hoogtepunt wanneer het duo eigen composities ging spelen. Het nostalgische “Eva” van Ker Ourio klonk meeslepend mooi en het nummer “Igor” dat Paduart schreef voor zijn zoon, kreeg de hele zaal ademloos stil.

Bij deze overvloed aan rustige, melancholische sferen was enig steviger uptempo werk wel welkom! Dat bracht het duo dan ook met de swingende standard “The Days of Wine and Roses” en het boogieënde “In your own Sweet Way”.

Dit pakkend concert werd afgesloten met een experimentele versie van “Three Views of a Secret” van Jaco Pastorius.