The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Bram Weijters & Chad McCullough

Bram Weijters & Chad McCullough

dinsdag 17 april 2018

“Een goede vlucht gehad Chad?”
“Ja, tuurlijk. Waarom… ?”
“Half Amerika ligt plat door sneeuwstormen!”

De avond voordien stond Chad nog te spelen in winters Indianapolis en amper een etmaal later komt hij hier met kompaan Bram Weijters in een lentezon overgoten België musiceren. In The Black Cat als in duovorm, al leek het aantal instrumenten op ons kleine podium uitgestald eerder richting kwartet te wijzen. De minimalistische bezetting van vleugel en trompet werd akoestisch uitgebreid met diverse synthesizers en digitale apparatuur.

Chad maakte spaarzaam gebruik van effecten om zijn trompet weidser, dieper en sporadisch tweestemmig te laten klinken. Bram daarentegen switchte schaamteloos van vettige Moog synth grooves naar breekbaar pianospel.

Het hele repertoire van dit begenadigd duo klonk intimistisch, filmisch, melancholisch en bij momenten soms klassiek. Het meditatieve en repetitieve karakter van de gebrachte composities maakte dat het publiek een swingende uitschuiver als ‘Conclusion’ wel erg kon appreciëren.

De bindteksten van Chad en Bram waren vaak komisch, maar na hun signeer-cd-verkoopsessie, aan de toog gezeten, kwamen de sappige anekdotes pas echt naar boven. Vlot gestimuleerd door Orval-gebruik – “Dit bier is in de VS megaduur!” – strandde de nacht in een potpourri van wilde jazzverhalen.