The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Ewout Pierreux Trio

Ewout Pierreux Trio

dinsdag 4 juni 2019

Een hele dag zwoel, drukkend weer! Voor de medewerkers zweten en hijgen bij het opzetten van de hele concertinfrastructuur.

En dan, een klein uurtje voor het optreden knettert de bliksem, duelleren de donderslagen en stort de regen hitsig neer. Geen zinnig mens waagt zich hier doorheen. Behalve de Black Cat aficionados, zij zakten dapper talrijk af naar Club de B voor het laatste concert van ons geslaagd voorjaarsprogramma.

Pianist Ewout Pierreux speelde als sideman reeds met verschillende formaties in onze club. Deze keer zat hij aan de vleugel als frontman van zijn eigen trio! Zij startten de set met de standard ‘I hear a Rapsody’ waarbij Ewout meteen zijn artistieke kwaliteiten kon laten doorzinderen! Subtiliteit, swing, bluesy grooves, lyrische passages afgewisseld met hard bop tunes.

‘No more doubts’ en ‘Tomorrow is not real’ waren prachtige composities van zijn hand. De rest van het concert bestond uit standards, gebracht met een aanstekelijke bezieling en vrijheid in improvisatie zodat de bekende nummers weer nieuw en authentiek klonken. Muzikaal buitenbeentje was een Bert Joris’ bewerking van  een lied van de 19-eeuwse Vlaamse componist Peter Benoit.

Jos Machtel, op contrabas, kreeg zowat in elk nummer veel ruimte om zijn metier te etaleren. De nog erg jonge drummer Jesse Dockx stond virtuoos percussief zijn mannetje tussen de twee jazzveteranen.

Er was duidelijk heel intense interactie en veel speelplezier tussen de muzikanten!

“Ik ben niet gewoon om met mijn trio maar één set te spelen! Met mijn vrouw Tutu wèl!” Met deze hilarische uitspraak zette Ewout het afsluitend bisnummer ‘You and the night and the music’ in, waarna het enthousiaste publiek zich richting bar begaf om de oververhitte inwendigheden dringend na te blussen.