The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

How Town – Nieuwjaarsconcert

How Town – Nieuwjaarsconcert

13 januari 2015

“Wie van jullie doet die keelzang?”
Het was mij opgevallen bij de soundcheck dat deze Centraal-Aziatische zangtechniek in hun repertoire sporadisch werd gebruikt.
“Ik” zei Elina. “Heb ik in Tuva geleerd!”
“Moeilijk voor vrouwen!” opperde ik.
“Niet na een paar glazen wodka”, proestte deze Letse schone het uit.
“Heb ik niet in huis”, schokschouderde ik.

In 5 jaar tijd groeide de Black Cat’s nieuwjaarsreceptie uit tot een niet te missen evenement voor Houtlandse Jazz-minded melomanen. Zelfs de lokale politiek was voor het eerst aanwezig met de schepen van cultuur. Het is steeds een warm sociaal gebeuren. Elkeen een glaasje cava, een vlootje tapas en een compilatie-cd in de handen, gezellig keuvelend in een veel te krappe ruimte.

Maar ook artistiek steeds een voltreffer: dit jaar zeker met ‘How Town’. Dit unieke kwartet exploreerde alle mogelijkheden van het menselijke vocale spectrum met een sobere contrabas als percussieve of melodische begeleiding. Beklijvend resultaat, verrassend, onvoorspelbaar, fragiele versus robuuste juweeltjes van samenzang.

Lang na het concert bracht een late bezoeker een wel bijzonder cadeau mee: een trompetvormige fles uit Polen waarop het label ‘Jazz Wodka’ prijkte. “Elina! Kijk eens hier”. De fles die jarenlang een stoffig, onaangeroerd barkast-bestaan had gekend, werd meteen après-concert-gewijs ontkurkt en met veel enthousiasme gedegusteerd door How Town en (hhi…ik) nabijgewezenen.