The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

IF3

IF3

dinsdag 3 februari 2015

Ongewoon begin van de avond: de lichten dimmen, de mensen gaan zitten en dan op het podium 3 muzikanten die uitgebreid hun instrumenten beginnen te stemmen. Pas wanneer ze daarmee geheel klaar waren, mocht onze voorzitter zijn woordje plaatsen. Zodoende was de toon voor het concert meteen gezet: ongewoon, onconventioneel en grote klemtoon op klankkwaliteit.

De groep zwiepte een onaardse mix van Klezmer, Balkan, Maghrebijnse en Meditterane muziek de zaal in (…en dan vergat ik zeker nog 5 genres) Spilfiguur van dit trio was de Finse gitarist-componist en woordvoerder Otso. Hij had een juweel van een akoestische gitaar mee, met extra 7de (bas-)snaar, gebouwd door een Brusselse luthier. Met zijn eclectische speelstijl putte hij uit zowat alles wat er aan gitaartechnieken bestaat, maar altijd ten dienste van zijn composities.

De cello van Jean Philippe droeg vaak pizzicato-gewijs het ritme van de nummers, maar kon evenzeer diep melancholisch vibreren in weidse melodieën.

Florian’s dwarsfluit tenslotte vlinderde speels doorheen de muzikale bloementuin die zijn kompanen voor hem uitspreidden.

Wanneer na het laatste nummer het hevige applaus was stilgevallen, liep het storm om een cd van de band te kopen. Maar bescheiden als de IF3-leden zijn, hadden ze maar 5 exemplaren mee. Nu maar allen wachten tot de postbode het bestelde kleinood in onze bus dropt.