The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

In Trio

In Trio

dinsdag 15 september 2020

En dan eindelijk! Ons eerste Black Cat optreden sinds de lockdown! Maar het virus bleef ons terroriseren. De concertdatum moest met een week worden uitgesteld en enkele reservaties belden op het laatste moment af wegens ziekte. En wanneer het ‘In Trio’ vanuit Rotterdam arriveerde, bleek dat ze een elektrische basgitaar mee hadden in plaats van een contrabas. Het laatste zou een extra voertuig en dus ook extra kosten met zich hebben meegebracht voor deze, door covid berooide platzak-muzikanten.

De sympathieke band startte hun set met ‘Five seasons behind the sun’. Spilfiguur YingYing Su – piano, zang en composities – gaf bij dit nummer uitgebreide toelichting, wat kenmerkend zou zijn voor het hele verdere concert.

Het repertoire van het trio bestond doorgaans uit lange repetitieve piano intro’s waarbij subtiele percussie en sobere baslijnen geleidelijk aan het volume en de intensiteit gingen opdrijven. Daar hoog boven heen cirkelde de ijle, frêle stem van YingYing moeizaam over het muzikale geweld. En opmerkelijk vooral waren de onverwachte eindes. In één maatslag kon een nummer abrupt stoppen, wat erop wees dat de muzikanten bijzonder goed op elkaar waren in gespeeld.

Enkele composities startten met bijzonder lange dreigende, zweverige soundscapes die de bassist via zijn batterij effectpedalen het publiek injoeg.

Maar het lyrische pianospel van YingYing met reminiscenties aan T. Gustavsen, B. Evans en K. Jarrett bleef steeds betoverend mooi klinken.

Vooral de twee composities gebaseerd op Taiwanese traditionals konden het Black Cat publiek heel erg bekoren.

Met het laatste nummer ‘About that olive tree’ denderde het trio met vinnige baspartijen, potige percussie en vooral avontuurlijke hardbop-piano naar een absolute climax.

Het in vele bubbels versplinterde Black Cat publiek applaudisseerde unaniem enthousiast en kreeg nog ‘Biking against the wind’ als bisnummer cadeau.