The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Lionel Beuvens Quintet

Lionel Beuvens Quintet

dinsdag 13 februari 2018

Het was geen vrijdag, maar wel een dinsdag de 13de…! En toch liep er veel mis voor het eerste clubconcert van 2018. Vele reservaties meldden zich die dag af wegens ziekte. Toen het Lionel Beuvens Quintet arriveerde, bleek de groepssamenstelling niet te kloppen met wat er op de affiche vermeld stond. De interim geluidsman kwam rijkelijk laat, waardoor de geplande repetitie voor het eerste concert van hun tournee hier zowat in het water viel. De vegetarisch-veganistische eisen bleken dan toch niet zo strikt! En nog voor de trompettist zijn eerste noot op het podium had geblazen, stampte hij zijn flesje water om.

Het concert startte met een sfeervol, zwevend nummer dat rustig kabbelend uitmondde in een felle crescendo waarbij al meteen de virtuoze degelijkheid van de ritmesectie opviel. Lionel Beuvens’ ongelooflijk rijk gevarieerd en subtiel drumspel vormde het swingend fundament van dit jonge kwintet. Hierbij werd hij enthousiast opgejut door bassist Brice Soniano die hyperkinetisch prachtige partijen op zijn instrument wist te tokkelen. Op trompet en bugel blies Kalevi Louhivuori zachte klanktapijtjes, spaarzaam gebruik makend van elektronica… om dan plots los te barsten in knetterende, wervelende soli. Tussen al dit jazzy improvisatie geweld zocht de ijle, folky stem van Natashia Kelly zich nostalgisch een weg.

Hoogtepunten van het concert waren de momenten dat percussie, contrabas en vleugel in trio samen concerteerden. Nicola Andrioli ontpopte zich tot een schitterend, virtuoos en gedreven pianist. Wij hopen dit talent ooit nog weer te zien op ons Black Cat podium.

Nà dit boeiend concert trok onze voorzitter – bijzonder in zijn hum – met de band naar zijn studio om een bijzondere foto vol mysterie en sfeer in te klikken.