The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

L’Oiseau Lyre

L’Oiseau Lyre

dinsdag 18 april 2023

Voor het eerst een kwartet met zigeunerjazz op het Black Cat podium! Dit unieke genre, een mix van Amerikaanse jazz, Franse musette en chanson, maar vooral muzikale Manouche zigeunerinvloeden, werd in de jaren 30 immens populair gemaakt door de virtuoze gitaarvingers van Django Reinhardt.

Deze avond slaagde L’Oiseau Lyre met een minimale bezetting erin om een super swingend en aanstekelijk concert neer te poten.

Frontman van dit kwartet was Ramsy Irani. Hij zong naast enkele Franse chansons ook enkele eigen Nederlandstalige composities. Zijn warme Gibson gitaarklanken vermengden zich prachtig met de heldere, twinkelende tonen van Fapy’s typische Maccaferri zigeunerinstrument. Naast gedreven contrabassist demonstreerde Jean Van Lint ook zijn kwaliteiten als crooner met twee standards uit de jaren 30.

Peter Verhas verzorgde subtiel de percussie op een minimale drumkit, maar wanneer hij zijn klarinet of sopraansax aan zijn lippen bracht, blies hij prachtige lyrische solo’s overheen het aandachtig publiek.

Fapy Lafertin kreeg in alle gebrachte nummers voldoende artistieke ruimte om zijn virtuoos snarenspel te etaleren. In “Vibraçao”, enkel begeleid op bongo’s, kon hij zich majestueus uitleven als absolute meester van de Django gitaarstijl.

Met “Café Soleil”, een prachtige compositie van Peter Verhas op sopraansax, kreeg dit innemend concert een muzikaal passende afsluiter.