The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Lorena del Mar Quartet

Lorena del Mar Quartet

dinsdag 8 oktober 2013

Jazz, geboren in New Orleans begin 1990, bestond uit een mix van Afrikaanse (slaven) – en Europese (immigranten) – muziek met Creoolse, Spaanse en Franse invloeden. Wat hier een dikke eeuw later op ons podium stond, was duidelijk een toonbeeld van het blijvende multiculturele karakter van het genre.

Zangeres Lorena (Spaans-Cubaans) demonstreerde voorbeeldig dat ze bij de standards hemels kon scatten, vooral in de hoge registers. Maar pas bij de Spaanse nummers hoorde je haar stem authentiek opkolken uit haar Latijnse aderen. Het sober duet zang-piano, met een song gebaseerd op een tekst van Julio Cortazar sneed meedogenloos doorheen je hart.

Haar band, aanvankelijk even zoekend naar de juiste balans, eens op dreef was een niet te stoppen, swingende locomotief vol dynamiek.

Pianist Alex Koo (Belgisch-Japans), bassist Matheus Nicolaiezky (Russisch-Braziliaans) en Attila Gyarfas (Joods-Hongaars) speelden de hele set gedreven ten dienste van de betoverende Lorena. Bij het uitgesponnen bisnummer kon elkeen van hen voluit demonstreren wat hij aan jazzy moois in de vingers had en dat klonk indrukwekkend veelbelovend.

New Orleans, soon they come!!!