The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Marjan Van Rompay Sextet

Marjan Van Rompay Sextet

dinsdag 19 april 2015

“Maar je hebt nu een zwarte krullebol…”! “Ja tante, ik hoef geen petje meer op mijn hoofd”. Janos glimlachte aanstekelijk, wat we nog meermaals die avond zouden zien. Omdat hij nu een keer vlakbij in de buurt optrad, kwamen er vele familieleden naar dit concert afgezakt.

Wat het Marjan Van Rompay sextet op dit 19-jarige krappe podium op ons losliet, was een boeiende mix van fusion jazz en intimistische ballads. Rond de frêle, klaterheldere stem van Anke Verlinden wikkelde Marjan de warme vibrato van haar altsax, sober ondersteund door Wout Goris’ toetsenwerk. Voor de talrijke uptemponummers kon de groep dankbaar rekenen op een oersolide ritmesectie waarbij de legendarische 70’ties band ‘Weather Report’ nooit ver weg was. Invallend gitarist Tim Firoult begeleidde strak functioneel, maar frappeerde in zijn schaarse soli met zijn warme toon, mooie galm en inventieve melodieën. En Marjan kon erg vinnig uit de hoek komen met haar snedige improvisaties die duidelijk toetsen van Sanborn en Watanabe bevatten.

Alle gebrachte nummers waren van de hand van het echtpaar Van Rompay & Bruneel en klonken sprankelend fris, optimistisch en soms dansbaar met als hoogtepunt de vrolijk swingende song ‘Made by Marjanos’, een ode opgedragen aan hun liefdesbaby ‘Noah’.

Al dit moois werd gecomponeerd in de donkerste dagen van hun nog zo jeugdig samenzijn… dagen van niet aanpakkende chemo, zoektocht naar stamceldonoren en lang verblijf in een isolatiekamer…