The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Mós Ensemble

Mós Ensemble

dinsdag 7 september 2021

Een ondraaglijk lange periode zonder livemuziek! Zowel voor muzikanten als Black Cat leden was 7 september een ongemaskerde verademing! Innig weerzien. Allen weer warm samen zijn, vol verwachting rondom een lang gemist podium.

Voor de achtkoppige band van dienst die avond, met hun erg uitgebreid instrumentarium,  was ons vertrouwde podium deze keer wel erg krap. Ook voor het geluid moesten we beroep doen op professionele hulp in de vertrouwde persoon van Floren! En ook voor de traditionele speech van de voorzitter moesten we, spijtig genoeg, beroep doen op Marleen.

Bij “Mos Ensemble” vormen het vocaal trio Astrid, Marta en Roos samen met bassist Kobe Boon de basis. Zij staan in voor de poëtische teksten en originele composities. 

In hun eclectisch repertoire worden alle stilistische mogelijkheden van de zangstem(men) uitbundig geëxploreerd. Hun nummers starten doorgaans met eenstemmige intro’s, heel sober begeleid door een contrabas, een banjo, fluwelen blazers of zelfs een fluitconcert… Enkele maten later vallen de andere stemmen meestal melodisch in om dan in avontuurlijke dissonante vocale buitelingen af te stevenen naar een opzwepende climax, waarbij saxen en gitaren het muzikale roer heftig overnemen. De songstructuur doet soms denken aan Radiohead.

De  muzikale bezetting van Mos Ensemble stond heel strak ten dienste van de frêle zang. Geen solistische escapades, geen jazzy improvisaties. Wat uiteraard geen afbreuk deed aan het muzikale plezier van het enthousiast publiek.

Na een heerlijk lang uitgesponnen bisnummer sloot de band ons eerste post-corona concert af met uitbundig applaus. Wat hebben we dit al die tijd enorm gemist!