The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

RVB Quartet

RVB Quartet

dinsdag 2 april 2019

Zij kwam relaxed binnengewandeld, gitaar op de rug, vrolijk voor zich uit neuriënd. ’s Morgens had ze me nog uit bed gebeld met de melding dat de drummer geen ui, look, pasta noch tarwe verteert.

Rebekka…! Ze zorgt goed voor haar bandleden… Of beter: haar vrienden! Bij de samenstelling van haar groep primeerden gelijkgezindheid en een vertrouwensband boven virtuositeit en individualisme.

En hoewel het haar naam is die bij alle composities en de band staat, is het RVB Quartet wel degelijk een hecht organisch musicerend collectief!

Bij hun vorige passage, toen ze hun nieuwe cd ‘Crossing Dimensions’ kwamen voorstellen, maakte saxofonist Ambroos De Schepper een grote indruk! De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen de band in een nieuwe bezetting en met nieuw materiaal ons Black Cat podium besteeg.

Er werd meteen stevig gestart met ‘3 Modes’ waarbij een vinnige intro, unisono door gitaar en sax gebracht, plots omslaat in een rustige lyrische akkoordenreeks om dan weer uptempo loos te gaan, alle improvisatorische ruimte biedend aan de solisten, die uiteindelijk elkaar weervinden in een unisono outro. Alle muzikale ingrediënten van RVB Quartet zaten in dit eerste nummer al samengebald.

Rebekka, als altijd spelend met een aanstekelijk enthousiasme, maakte opvallend meer gebruik van elektronica en distortion wat geenszins afbreuk deed aan haar soepel, funky gitaarspel.

Met Elias Storme op alt- en tenorsax haalde de band weer een groot talent binnen. Hij soleerde schitterend en had duidelijk naar de grote klassiekers als Coltrane, Young, Shorter en Turner geluisterd.

Ook Otto Kint op contrabas was nieuw. Hij stond borg voor een timide, degelijke basbegeleiding met mooie strijkstokpartijen in nummers als ‘Soep met Kokos’.

Oudgediende Marius Couvreur aan de drums demonstreerde zijn percussieve veelzijdigheid in het prachtige ‘African Heritage’ en was het hele concert door de solide ritmische basis voor de band.

Met ‘Onzichtbaar Wild’ sloot deze jeugdige jazzrockband zijn energieke set af, een breed glimlachend publiek achterlatend dat zich tevreden richting bar bewoog voor de nodige nabesprekingen!