The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

StarkLinnemann Trio – Transcending Liszt

StarkLinnemann Trio – Transcending Liszt

dinsdag 13 december 2022

In 2016 bracht het jonge, nagenoeg onbekende StarkLinnemann Trio een indrukwekkend concert in The Black Cat. Toen bleek dat hun artistieke opzet om klassieke werken te hertalen naar jazz en hedendaagse wereldmuziek bijzonder aansloeg. Ze maakten sindsdien een internationale carrière en werden onbereikbaar voor onze kleine jazzclub. Maar een smerig C-virus kelderde hun steile muzikale opgang en geluk bij een ongeluk konden we ze weer op ons programma plaatsen met hun recente Transcending Liszt-repertoire.

Ze startten hun set met een bewerking van “Liebestraum”. Een heel ingetogen en dromerige pianosolo, minutenlang gracieus voortkabbelend, werd plots afgebroken met een heftige riff, waarna contrabas en percussie abrupt invielen om de repetitieve melodielijn stevig op gang te trekken. Een heftige drumsolo (de enige die avond) en een uitgelaten piano-improvisatie rondden het stuk avontuurlijk af.

Ook “Vallée d’Obermann” ging met een rustige, melodieuze piano-intro van start, gevolgd door een bijzonder mooie contrabassolo. De pastorale sfeer werd alweer met een stevige groove op de toetsen richting latino-swing gestuwd, om af te sluiten met een uitbundige, bombastische climax. Een intens betoverende ballad was de “her-compositie” van “Ave Maria”. Paul Stark speelde beklijvende lyrische partijen op de vleugel en de ritmesectie schitterde in al haar sublieme nuances en ingehouden subtiliteit.

Ook het afsluitnummer “Hongaarse Rapsodie” startte alweer erg ingetogen. Op de poëtische intro van Jonas Linnemann op percussie volgde een bijzonder mooie interventie van Maciej Domaradzki op contrabas met strijkstok. Ook dit nummer vloeide naadloos over naar een gezapig mambo-ritme, om te eindigen in een felle bossanova-swing!

Hoewel dit trio verschillende stijlen en genres artistiek door elkaar weefde, had je nooit het gevoel naar een artificieel muzikaal puzzelstuk te zitten luisteren. Integendeel, het was voor iedereen aanwezig intens genieten van dit buitengewoon, subliem concert.

Een mooie afsluiter van concertjaar 2022!