The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Stefan Bracaval Qu4rtet

Stefan Bracaval Qu4rtet

dinsdag 5 maart 2019

Onnozel, klein begonnen… Flamenco-concertjes versterkt met een aftandse discobarinstallatie. Dan beetje bij beetje uitgebreid, tot onze jongste telg door de materie begeesterd raakte. Fakkel doorgeven dus maar! Hij studies sound engineering in Rotterdam en dan professioneel aan de bak bij MotorMusic in Mechelen. Maar toch 10 jaar lang de Black Cat concerten akoestisch komen soigneren. Maar nu geen tijd meer en fakkel terug naar gepensioneerde pa met veel tijd, maar geen actuele ervaring. Vandaar veel gesakker, gevloek en verkeerd ingeplugde kabels in Club de B op 5 maart. Maar de hele geluidsinstallatie stond toch spelensklaar tegen dat de heren muzikanten kwamen binnen gesloft.

Het Bracaval Qu4rtet bracht die avond een solide set waarbij latin, bebop, funk en swing soepel door elkaar vloeiden. Frontman Stefan Bracaval pakte uit met vinnige, messcherpe solo’s op dwarsfluit, daarbij spaarzaam gebruik makend van elektronica. De diepwarme tonen van de basfluit kwamen dan weer aan bod in rustige nummers als ‘Milton’, ‘Nocturnal’ en het prachtige ‘Hirondelles’. Hans Van Oost op zijn prachtige Gibson ES-275 gitaar bleef zoals steeds zijn koele muzikale zelf, technisch perfect en zonder veel solistische uithalen. Hendrik Vanattenhoven voorzag de band op contrabas van een zwoele laidback swing. In ons 10-jarige Black Cat bestaan kwam Matthias De Waele al met verschillende formaties op ons podium terecht. En het is dan ook met stijgende bewondering dat we zijn evolutie van stevig meppende jongeling naar subtiel, genuanceerd drummer appreciëren.

Met het opzwepende calypsonummer ’Klipso’ werd het constant boeiende concert in zuiderse schoonheid afgesloten.

Toen Floren voor zijn allerlaatste Black Cat versterking werd gecomplimenteerd voor de geluidskwaliteit, klonk zijn antwoord laconiek: “Het was wel mijn pa deze keer aan de knopkes!” Dat hij de hele tijd nauwlettend had staan superviseren, verzweeg hij daarbij wel diplomatisch.