The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Tchazz

Tchazz

dinsdag 6 november 2018

Gezonde stress, net voor het concert, prikkelt wel eens de artistieke darmtransit. En verdorie… hoe moet ik in het Frans uitleggen dat ze niet mogen doorspoelen wanneer de voorzitter staat te speechen. “Pas de chasse!”, suggereert een bestuurslid. “Neen! Dat betekent geen jacht!” “Misschien Tchazz dan!” “Of pas de Jazz!” Algemene hilariteit.

Ik vraag het aan Tom, de enige Nederlandstalige van de band, maar die haalt onwetend de schouders op.

Het concert start met enkele fragmentarische intro’s waartussen frontvrouw Isabelle Guérin de groep in summiere bewoordingen in het Nederlands voorstelt!

En dan barst het eclectisch feest compleet los. Aanstekelijke, opzwepende duetten tussen trompet en dwarsfluit wisselen af met melancholische,  meeslepende melodieën tussen harmonica en altfluit. Bassist Xavier Thiébaut is niet te beroerd om zijn klassieke contrabas even in te ruilen voor zijn elektrische basgitaar waarop hij funky slappend te keer gaat. Tom de Wulf, ooit rockdrummer in een ver verleden, mept stevig strak de vellen tot een erg dansbaar geheel.

De artistieke symbiose tussen de drie solisten, elk gerijpt en opgegroeid in een andere muzikale stijl, klinkt wonderwel schitterend. Didier Couplet brengt met zijn zoete, fluwelen trompetklank en prachtige improvisaties de jazzy touch. Harmonica en trekzakspeler Luc Depret zorgt voor de folky, Keltische inbreng. En Isabelle op fluit staat met haar composities garant voor de meer klassieke ingrediënten van het ensemble.

Wanneer, na veel en uitbundig applaus, de muzikanten hun hoge adrenalinespiegel pogen te temperen met een frisse Thourouthenaere komt Tom grinnikend naar mij: “Voor het toilet is het: la chasse d’eau!!!”