The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Toine Thys Overseas Quintet

Toine Thys Overseas Quintet

dinsdag 15 maart 2022

In 2013 bracht Toine Thys met zijn Hammond Trio een avontuurlijk, stevig beukend concert in The Black Cat. We keken dan ook erg uit naar “Overseas”, zijn nieuw project. Maar covid enz… enz…

Uiteindelijk, tussen Parijs, Barcelona en enkele Belgische grootsteden door, dan toch hier ook op ons Torhouts podium! En hoe stond dit kwintet er!!!
Onwaarschijnlijk innemend, onverbiddelijk meesterlijk in het streven naar muzikale eenheid. Met een ongewoon vermogen om solistisch te schitteren binnen een complexe structuur van uiteenlopende muzikale genres!

Ihab Radwan op oud, een fretloze luit die meestal in Orientaalse toonladders met kwarttonen wordt bespeeld, klonk betoverend mooi binnen het westers instrumentarium van de band. Op haar cello wisselde Annemie Osborne, verrassend gedreven, stuwende pizzicato baslijnen af met melancholische, meeslepende strijkpartijen. Percussionist Zé Luis Nascimento was niet alleen ritmisch maar ook visueel een openbaring. Hij roffelde virtuoos op zijn kleurrijk arsenaal slaginstrumenten maar gebruikte ook vlotjes zijn eigen body als percussief medium. De rol van Harmen Fraanje op vleugel beperkte zich vaak tot basisondersteuning in de lage toonregisters. Maar wanneer hij in rustige passages dromerige, brede akkoorden kon tokkelen of in de opzwepende gedeeltes bluesy uit zijn jazzschelp mocht swingen, kon je horen hoe degelijk sterk deze exuberante pianist wel is! En frontman Toine Thys pirouetteerde en schaatste soepel omheen en doorheen dit Arabisch, Braziliaans, klassiek en jazzy beklijvend circus! Zijn partijen, hoofdzakelijk op sopraansax en sporadisch op basklarinet, vonden melodisch en lyrisch charmant hun traject binnen dit indrukwekkend kwintet!

Een concertavond die bij velen nog lang is blijven nazinderen, gelet op de vele positieve verbale en digitale reacties achteraf.