The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Wouter Van den Broeck Quartet

Wouter Van den Broeck Quartet

dinsdag 7 juni 2022

Net als vele jonge jazzmuzikanten tegenwoordig zat toetsenist Wouter Van den Broeck met de bands “Screens” en “Okkupeerder” diep in de electrojazz en hiphop! Genres waarin computers en al dan niet modulaire synthesizers de hoofdtoon voeren. Groot was dan ook mijn verbazing toen er bij de maaltijd bleek dat de muzikanten een immense bewondering hadden voor reuzen uit de akoestische jazz als Sonny Rollins, Charlie Parker, Oscar Peterson e.a.

Wouter had de synths aan de kant geschoven en hij was zelfs zijn partituren op papier beginnen noteren omdat hij bij het digitaal componeren te veel werd afgeleid. Tijdens de coronaperiode was hij zich gaan verdiepen in klassieke muziek. Prachtige getuige hiervan was zijn compositie “Marshland “, een heel intimistische en sfeervolle sonate uit vier delen. Met “Rhytmicus” en “That’s fine for me” ging men er steviger tegenaan met toetsen uit bebop, blues en funk. 

Opvallend hierbij was hoe Matthias De Waele’s drumspel evolueerde naar meer subtiliteit en raffinement. In de twee nummers die Jonas Bruneel componeerde voor zijn vrouw konden we volop genieten van zijn melodisch, lyrisch diep doorleefde speelstijl op contrabas. In het bisnummer “On Green Dolphin Street”, de enige standard van die avond, kon Warre Van de Putte alle registers opentrekken en demonstreren welk begenadigd tenorsaxofonist hij wel is. Dit kwartet moet dringend de studio induiken zodat we meer kunnen genieten van hun heerlijk repertoire.

Een mooi concert om ons geslaagd voorjaar mee af te sluiten.