The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Anne Wolf Trio + Esinam Dogbatse

Anne Wolf Trio + Esinam Dogbatse

dinsdag 4 april 2017

Om de spitsuurchaos te omzeilen had bassist Theo de Jong beslist om vanuit Utrecht rustig met de trein naar Torhout af te zakken. Op een tracé voor Antwerpen was er plots geen machinist beschikbaar en arriveerde Theo dus stukken later dan zijn muziekkompanen, die dapper met hun auto de dagelijkse verkeersdrukte hadden getrotseerd.

Dus even een stressy bedoening: intro’s vluchtig doornemen, podiumplaatsen wijzigen, nerveus geluidsinstructies doorsnauwen… en op het allerlaatste moment nog een gepast voetsteuntje zoeken voor Anne Wolf wegens te korte benen versus te hoge piano!

Dit fysiek ongemak bleek duidelijk van de baan wanneer zij en haar band het concert startten met een stevige samba-cubano-swingerd! Met ‘Légitim Désir’, een intiem, sfeervol nummer, zette Anne Wolf vervolgens de eclectische toon van de hele avond: latin, bossa-nova, klassiek, Arabisch, Afrikaans, blues… Met een virtuoze souplesse tokkelde ze alle stijlen minzaam te saam tot een uniek, organisch geheel.

Artistiek majestueus waren de muzikanten die haar omringden: de ravissante Dogbatse die prachtige, gewaagde solo’s op dwarsfluit speelde of sober begeleidde op Afrikaanse instrumenten. Theo’s akoestische basgitaar klonk in onze kleine Black Cat ruimte subliem! Zijn swingende riffs en aanstekelijke loopjes vuurden de andere bandleden constant aan! En zalig was het beheerste, subtiele percussieve werk van de uiterst bescheiden maar meesterlijke Stephan Pougin.

Bij het afscheid bedankte Anne ons voor de ontvangst en vooral voor de heerlijke Spaanse maaltijd. Toen ik er haar op wees dat ze het hele concert haar voeten had geveegd aan de Spaanse keuken keek ze stomverbaasd! Ik wees naar haar voetsteuntje bij de piano waar mijn favoriete kookboek lag: ‘Culinaria Espana’…