The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Brazilian Voyage Quartet

Brazilian Voyage Quartet

zondag 5 juni 2016

Schouderblad en ribben gebroken, 9 hechtingen vanwege een metaalscherf die zijn schedel raakte, een trommelvlies gescheurd… een trieste balans voor een muzikant-wereldburger die zich permanent inzet om interculturele, multiraciale banden te smeden met zijn diverse muzikale projecten. Saxofonist John Snauwaert was één van de vele slachtoffers van de aanslag in Zaventem.

Maar op ons Black Cat podium viel daar nauwelijks iets van te merken. ‘The Brazilian Voyage’ was één relaxed swingende trip doorheen het zwoele, tropische samba-bossa-nova woud.

Centrale figuur Nilson Matta zorgde met zijn soliede baspartijen voor de ritmische drive van het kwartet. Hij gaf zijn spectaculaire solo’s een extra dimensie door ze hijgend en kreunend mee te neuriën. Hendrik Braeckman tokkelde op zijn semi-akoestische gitaar een tropisch akkoordentapijt waarop de improvisaties van sax en trompet sensueel mochten heupwiegen.

Zanger-trompettist Greg Houben palmde meteen de hele zaal in met zijn van saudade doordrenkte stem, zijn zwoele frasering en prachtig Portugees. Hij bracht sobere versies van klassiekers als ‘Corcovado’, ‘Copacabana’ en ‘Aguas Brasilieras’.

Intens mooi hoogtepunt van die avond was ‘Black Venus’ een duet tussen contrabas en sopraansax.

Het kwartet sloot de avond af met ’Coconut Cake’ waarbij ze het publiek vrolijk lieten meefluiten.

Wanneer de zaallichten weer aanfloepten, schenen ze over allemaal blij lachende gezichten.

Muziek omhelst elkeen die luistert en liefheeft!

En het trommelvlies van John is spontaan genezen!