The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Four By Two+

Four By Two+

dinsdag 11 januari 2022

Covid – Trouble – Blues!!! Annulering concert december Verneert-Simón Quartet.

Nieuwjaarsconcert aanvankelijk ook. Maar door terecht zwaar protest van de culturele sector mocht het dan toch doorgaan. Enkele dagen voor het geplande optreden een telefoon met de mededeling dat pianist van dienst Pascal Michaux in quarantaine moest. Er werd naar vervanging gezocht. Ons nieuwjaarsconcert werd steeds druk bezocht maar deze keer kwamen er nauwelijks reservaties binnen. Terwijl we moeizaam aan het ploeteren waren met een tegenpruttelende geluidsinstallatie kwam Peter Verhas, muzikant ter vervanging, sympathiek binnengewandeld.

Rietblazer met, zo bleek, een enorme staat van dienst o.a. vast lid bij de band van Dana Gillespie.

Ondertussen raakten de PA-problemen opgelost en kwam het Black Cat publiek al maar talrijker coronaproof binnengesijpeld. Toen het cava- en hapjestraktaat naar zijn climax begon te borrelen, betrad voorzitster Marleen het podium. Na een dankwoord aan clubleden, medewerkers en sponsors vroeg ze een warm applaus voor de onlangs overleden voorzitter Paul De Cloedt.

Hij was de gedreven en bezielde oprichter en voorzitter van The Black Cat die we nu voor altijd zullen moeten missen. En dan kon het muzikale feest losbarsten met “Four By Two+” .

Twee uur ononderbroken swingjazz waarbij elkeen in het publiek enthousiast zat mee te knikken of te stampvoeten. Uitbundige pianopartijen van Dirk Van der Linden en meer lyrische passages wanneer hij zijn Guild ’59 Guitar bespeelde. Op sax was Peter Verhas weergaloos goed, maar wanneer hij uit zijn klarinet enkele klassiekers zoals “Petite Fleur” toverde, raakte iedereen overdonderd. Ritmische basispilaar van het trio Jean Van Lint kreeg ruimschoots momenten om zijn solistische kwaliteiten als contrabassist te demonstreren. Maar wanneer  zijn warme croonerstem enkele standards de zaal instrooide, werd het feest pas helemaal compleet. 

Laat ons vurig hopen dat we met dit uitbundig swingend concert een gezond en kommerloos 2022 mochten inzetten.