The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Hoax

Hoax

dinsdag 10 juni 2014

Ooit demonteerde hij de hele piano. “Ik ga hier niet weg vooraleer ik dat vervelend pedaalgekraak heb verholpen!”. Hij sakkerde en zocht, hij belde zijn volgende afspraken af en vloekte… tot tenslotte luid het verlossende “YYEEESSS” weergalmde. Dat is Tijn, onze gedreven, hyper gefocuste huisstemmer. Steevast daags voor een concert, koffertje in de hand, brede glimlach, daagt hij op. Maar door het Pinksterweekend diende hij de vleugel enkele dagen eerder onder de stemsleutels te nemen. Er volgden enkele zwoele, vochtige onweersnachten en ongevraagd, even voor het concert begon, dook Tijn op om het instrument -wat erg nodig bleek- even bij te stemmen.

En maar goed ook dat onze vleugel optimaal klonk, want wat een reus van een jazzpianist zat die avond aan het klavier: Ewout Pierreux! De hele “Hoax”-bezetting trouwens was superieur. De loom knorrende elektrische bas van Nic Thys deed aan Weather Report denken. Steven Delannoye op tenorsax speelde in duet heerlijk mantra-bezwerende intro’s. Erg fris en origineel was de drumsolo van Wim Eggermont overheen een door de band aangehouden leidmotief. Frontman en Hoax-componist Thomas Decock tokkelde ingetogen, beheerste gitaarsoli die qua sound pendelden tussen Metheny en Cooder.

Een intens warm concert om ons jaarprogramma te beƫindigen. En nu al kijken we uit naar de afsluit van 2015: dan komt Ewout met zijn echtgenote, de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane hier immers optreden.