The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

New Special Quintet

New Special Quintet

dinsdag 24 oktober 2017

Toen we in december 2016, na haar prachtig concert met Misstriohso, Marie-Anne Standaert’s gage wilden betalen, vond ze die te hoog! Ze deed er een hele knip af op voorwaarde dat we Richard Rousselet zouden programmeren, een trompettist in wiens band ze meespeelde. “Richard is een Belgische jazzlegende, 77 jaar oud! Lang zal die dus niet meer mee gaan!” voegde zij er schalks aan toe.

Met Bob Mover hadden we al eens een bijna-dood-ervaring op het Black Cat podium getrotseerd, dus deze gelobbyde swing-veteraan konden we ons ook wel riskeren…

Het ‘New Special Quintet’ had al 5 opeenvolgende concerten achter de vingers/lippen en klonk dus meteen soepel op elkaar ingespeeld. Ze brachten een stevige set hardbop met klassiekers van Porter, Jim Hall, Monk, Gershwin en Chet Baker, alles eigenzinnig en modern gearrangeerd door mentor van de band: Richard Rousselet.

Flügelhorn en trompet speelden prachtige duetten en felle opzwepende solo’s. Jean Van Lint klonk op contrabas – en eenmalige zanglijn – solide,  als altijd. Toon Van Dionant drumde ingehouden en subtiel. Revelatie was pianist Raphaël Debacker, vooral wanneer hij zich mocht uitleven in een stomende boogiewoogie solo die niemand onbewogen op zijn stoel hield.

Richard Rousselet, een bijzonder vitaal, lucide en energiek man, kan moeiteloos nog een decenium meedraaien in het jazzcircuit. Na het concert raakte hij wel diep geëmotioneerd, toen Hermes en Marleen, uitbaters van het legendarisch jazzbastion ‘Heidelberg’ aan de toog een album opensloegen met foto’s van optredens met hem uit ver vervlogen tijden.

En Marie-Anne zag tevreden dat het goed was!