The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Orson Claeys Kwartet

Orson Claeys Kwartet

dinsdag 7 februari 2023

Het Orson Claeys Kwartet bestaat uit een mix van 4 Belgische, Franse en Italiaanse laatstejaarsstudenten aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hun recent uitgebrachte EP “Conversations” klonk erg overtuigend en dus boekten we met enige verwachting deze band met jonge talenten voor een concert.

Neigde op “Conversations” hun repertoire nogal naar fusion en jazzrock, op het Black Cat-podium brachten ze een prachtige set met vrijwel hoofdzakelijk akoestische jazz.

Wat een elan, drive en originaliteit bruiste op bij deze band. En wat een demonstratie van artistieke maturiteit en instrumentele beheersing, niettegenstaande hun jeugdige leeftijd!

Orson Claeys is niet alleen frontman van het kwartet. Hij schreef ook alle composities. Al van bij de bezwerende intro van het eerste nummer “After today there will be tomorrow” viel het introspectief, 

lyrisch en virtuoze karakter op van zijn pianospel. Met zijn bebop toucher vol subtiele dynamiek liet hij de vleugelpiano helder fris en intens klinken in het swingend geheel!

Met de pakkende nummers vol melodie en eigentijdse ritmes “Dreaming” en “Mantra” waren invloeden van Mehldau, Jarrett en Parks nooit ver weg.

In “Conversations” demonstreerden  Alberto Barban op contrabas en Gionata Giardina op drums hoe een degelijke ritmesectie de melodieuze composities kunnen stuwen en ten dienste staan.

In het bisnummer, de standard “Faling Grace”, kon gitarist Thomas Sagne nogmaals demonstreren welke mooie opgebouwde improvisaties hij op zijn (letterlijk) flitsende Telecaster kon soleren.

Een buitengewoon concert van een veelbelovende band.