The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Rebekka Van Bockstal Quartet

Rebekka Van Bockstal Quartet

dinsdag, 6 maart 2018

Die avond startte in Minor Blue: Rik Bevernage, oprichter van De Werf en voortrekker van de Belgische jazz, was net overleden. Onze voorzitter bracht een passende hommage aan deze gedreven en minzame man die ons veel te vroeg moest verlaten… om dan het kwartet van dienst te introduceren.

Rebekka! Haar poëtische naam en frêle verschijning deden ons eerder denken aan een gitaar tokkelend folk-elfje en ook haar bandleden met slobberende jeans, wilde haarsnit en saaie T-shirts ademden een soort relaxte hippie sloomheid.

Evenwel, het concert startte rauw explosief met alles dominerende percussie… Met het tweede nummer ‘Onzichtbaar Wild’ bloeide het artistiek potentieel van het jeugdig kwartet helemaal open. Het werd een bedwelmende cocktail van jazz-rock, fusion, funk en hardbop die in twee kwartmaten meteen kon omslaan in intimistische, sfeervolle klanksteppes.

Rebekka wisselde potige gitaarsoli af met vettige akkoordenreeksen, sporadisch gebruik makend van elektronica. Kobe Boon stond garant voor stevig pompende basbegeleiding maar verraste elkeen met een aangrijpende solo met strijkstok. Marius Couvreur, heftig gestart op drums, speelde de rest van het concert metrisch beheerst en aangenaam swingend.

Revelatie van de avond was wel Ambroos De Schepper op altsax: wat een energie, wat een sound, wat een talent! Zowel in rustige als heftige passages klonk hij overweldigend en majestueus.

In welke hemel Rik Bevernage nu ook mag verblijven, hij zal zeker met een goedkeurende glimlach naar dit jonge Belgische jazz-grut hebben geluisterd.