The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

The Archidukes

The Archidukes

dinsdag 5 oktober 2021

November 2018, een mail vanuit Hamburg van Peer Baeirlein: “Kunnen we terug komen?”

“Natuurlijk Peer!” Met zijn South Quartet bracht hij een prachtig concert eind 2016 in The Black Cat! Bovendien zou de Duitse overheid fiks het concert subsidiëren… maar virale turbulenties verstoorden het hele culturele en sociale universum!

Uiteindelijk stond Peer hier nu pas 3 jaar later op ons podium met een los-vaste band muzikanten waarmee hij in l’Archéduc in Brussel wekelijks uit de bol ging.

Alle bandleden waren al vroeg in de namiddag present om de partituren uit te vlooien! Chaos, herhalen, proberen, puzzelen, falen, uitleggen, opnieuw proberen…

Bovendien was de inspringende pianist Ewout verhinderd door plotse acute wateroverlast in zijn kelder. Hij kwam pas laat toe, geheel overspannen, om nog vlug een voor hem quasi onbekend repertoire door te nemen.
Blijkbaar had de hartige maaltijd toch haar effect op deze doorwinterde jazz cats om stressloos een vlekkeloos heel gedreven concert te brengen!

Frontman Peer Baeirlein had met zijn ingetogen trompetpartijen meteen het hele publiek op zijn muzikale hand. Lyrische solo’s, poëtische improvisaties en een zoet, zacht klankpallet waren zijn sterke troeven.

Zowat alle gespeelde composities waren van de hand van één van de bandleden.

Victor Foulon plukte strak en funky de snaren van zijn contrabas! Zijn solomomenten waren vaak erg impressionant!

Lionel Beuvens, al  meermaals van dienst op het Black Cat podium, roerde de drums met swingend hart en gedreven ziel. Intiem, relaxed en waar nodig, potig hard!

En dan de vervangende pianist van dienst, Ewout Pierreux. Hij smeet zich in de set met schitterende impro-uitbarstingen, veel bluesy accenten en swinging grooves, waarvoor hij ook terecht gemeend applaus kreeg.

Ook onze vleugelpiano hield dapper stand, want na zo een lange inactiviteit kon die wel eens tijdens het concert gaan ontstemmen. Maar Tijn deed weer prachtig werk.

Een publiek dat eindelijk weer eens onbezorgd had kunnen genieten van een concert en muzikanten dolblij dat ze weer live het podium op mochten. Veel blije gezichten die avond!