The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Toine Thys Hammond Trio

Toine Thys Hammond Trio

dinsdag 10 december 2013

Toine, ruimschoots 1 uur voor jou, kwam Arno hier al toe met zijn woestijnrode VW-camionette rechtstreeks vanuit Tilburg. Hij gooide 2 handige tramspoortjes naar onze dorpel en pleurde een geblutst, ooit zwart bekleed, gedrocht clubinwaarts. Met mankracht 3 werd dat op het podium geheven. En een poosje later: amechtig, kriepend cyclisch gehijg, terwijl Arno een breed houten pedaalbord in het warmlopend orgel probeerde te wrikken.

“Ik ken een ervaren jazzmuzikant die handige digitale Hammonds importeert.”

“Die heeft zijn ziel aan de duivel verkocht!”, bitst Arno mij terug. “De klank van dit 1961′ instrument is ongeëvenaard. Ik speel er al op sinds mijn achtste!”

Toine, wanneer jij en je drummer Antoine arriveerden, stond hier een klankkathedraal te popelen om (bespeeld met 2 handen en 2 voeten) er stevig tegen aan te gaan. Jij gooide een kerstlintverlichting over het podium en ging dan meedogenloos de strijd aan. Met je tenorsax, wild en rauw, met je basklarinet teder en lyrisch. Terwijl Antoine met een nijdige, hitsige jazzrockfeel het muzikaal geweld aan elkaar drumde.

Toine, jouw bindteksten waren bretel-grappig. En jouw trio was wel het stevigste wat we ooit op ons podium hebben gehesen. Maar ’t was ‘reutemeteute’- goed en een afsluitconcert 2013 waardig.