The Black Cat

a safe haven for true jazz cats

Yves Peeters Group

Yves Peeters Group

dinsdag 19 november 2013

Die avond putte de ‘Yves Peeters Group’ hoofdzakelijk uit het repertoire van hun laatste cd ‘All you see’. Het katapulteerde me meteen naar de beginjaren ’70 toen je Afro-jazz (en etnische muziek tout court) enkel kon ontdekken in de platenbak (of kartonnen doos) van stoffige Oxfam Wereldwinkeltjes… Manu Dibango, Fela Kuti, King Sunny AdĂ©.

De heerlijk pompende repetitieve elektrische bas van Axel als stevig fundament van het groepsgeluid, opgezweept door Yves’ vinnige percussie. Frederik accentueerde met zijn gitaar het ritme of speelde de basismelodie een terts lager mee, wat het geheel de typisch Afrikaanse sound gaf. Omringd door zo’n degelijke ritmesectie, kon Nikolas zich volledig uitleven met zijn tenorsax of met zijn stem, of met allebei… (Nikolas in duet met zichzelf!).

Zonnige muziek, zo aanstekelijk dat bij het bisnummer het publiek uitbundig de savannekreten meezong.

Na het concert vertelde ik hem dat zijn saxspel me sterk herinnerde aan de muziek van Manu Dibango. “Ja, ik heb nog met hem samengespeeld”. Op mijn blik vol ongeloof voegde hij “ja, die man is nu al een ver eind in de zeventig” toe.